jujutsu

Het jujutsu (of 'jiu-jitsu') zoals dat in Nederland veelvuldig in sportscholen wordt onderwezen, zul je in Japan vergeefs zoeken. Daar is jujutsu een vrij zeldzame, klassieke gevechtskunst, die elke samurai in vroeger tijden beheerste om een gevecht ook met blote handen te kunnen overleven. Koryu jujutsu richt zich vooral op het manipuleren van lichaamsdelen die ook bij een tegenstander in harnas bereikbaar bleven, zoals de schouder-, elleboog-, pols- en vingergewrichten. Daarmee wordt de tegenstander naar de grond gebracht en uitgeschakeld.

De betekenis van jujutsu is zachte/meegaande techniek. Zoals D. Lowry het omschrijft: In zekere zin, is ju het proces van de aanvaller de andere wang toe te keren. Enkel om deze beweging om te zetten in het verslaan van de tegenstander.

In de dojo van Yushinkan wordt elke vrijdagavond koryu (oude stijl) jujutsu getraind. De training staat onder toezicht van Soushi Makoto Kurabe die tweemaal per maand les geeft in de Shofukan dojo. De jujutsu-stijl die wordt beoefend heet Gyakute-do Jujutsu. Deze jujutsu stijl is aan het begin van de Meijiperiode ontstaan uit onder meer de Asayama Ichiden ryu. De wortels hiervan liggen aan het begin van de Edo-periode en de stijl bracht rond dezelfde tijd Daito ryu voort, waarop het moderne aikido is gebaseerd. Kurabe sensei heeft de technieken van de Gyakute-do jujutsu overgedragen gekregen van de eerste grootmeester, Tanaka Chushudoo, en is momenteel de stijlleider van deze jujutsu stijl wereldwijd.

trainingen

Training
Bij Yushinkan wordt er les gegeven door Theo Phillips 5de dan in Gyakute-do jujutsu en leerling van Kurabe sensei

Trainings-tijden
Elke vrijdagavond 20:30 - 22:00 uur.

Informatie
Voor opgave, of meer informatie mail naar . Of bezoek eens: www.gyakutedo.com

Foto: J. van Nispen

Kurabe sensei.
Foto: J. van Nispen

Foto: J. van Nispen

Foto: J. van Nispen.